Akciók-Hírek!

Gyémánttárcsa, és gyémánttárcsa élezése

2020.01.04 07:36

A gyémánttárcsákat számos változatban találhatjuk meg a boltok és webáruházak kínálatában, választásunkat pedig igazíthatjuk akár a vágni kívánt anyag jellegéhez, az árfekvéshez, vagy pedig a számunkra megbízhatóságot és minőséget jelentő márkához is.

A gyémánt extrém keménységének köszönhetően kiválóan alkalmazható a különféle anyagok vágásának precíz és hatékony kivitelezéséhez. Pontosan erre a tényre alapozva fejlesztették ki a többféle munkaterületen is használható gyémánttárcsákat, melyek megfelelő élezéséről ejtünk ma szót.

A gyémánttárcsákat számos változatban találhatjuk meg a boltok és webáruházak kínálatában, választásunkat pedig igazíthatjuk akár a vágni kívánt anyag jellegéhez, az árfekvéshez, vagy pedig a számunkra megbízhatóságot és minőséget jelentő márkához is.

A használat jellegétől és intenzitásától függetlenül minden valószínűség szerint el fog jönni az a pont, amikor a tárcsa élezése is szükségszerűvé válik. Rövid bejegyzésünk a gyémánttárcsákról, illetve azok élezéséről szól.

 

 

A gyémánttárcsákról röviden

Az optimálisnak tekinthető alkalmazás, illetve a munka közben ránk váró felesleges bosszankodás elkerülése végett érdemes egy kicsit jobban megismernünk magát a gyémánttárcsát. Felépítését úgy lehet leginkább jellemezni, hogy hordozó testként egy alaplemezt képzeljünk el, amire aztán felkerülnek a szegmensek, szegmenses tárcsa esetén, vagy a gyémántszemcsék, ezek a nem szegmenses tárcsák.

Magáról a gyémántról ugyebár tudjuk, hogy ez a legkeményebb anyag. A tárcsák magas minőségű vágási tulajdonságairól pedig egész pontosan szintetikus, vagyis mesterséges gyémánt gondoskodik. Az eszköz egyébként felhasználható vizes vágáshoz vagy száraz vágáshoz egyaránt.

Az általunk alkalmazni kívánt tárcsát minden esetben célszerű a vágni kívánt anyaghoz igazítani. Általánosabb, építőiparban használt anyagok kapcsán például a vegyes használatra ajánlott tárcsák kínálják a megfelelő választást.

 

Abrazív, illetve nagyon kemény anyagok vágásának velejárói

Az úgynevezett abrazív vagy koptató anyagok, mint például az aszfalt, puha tégla, samott tégla vagy frissbeton vágásához speciálisan erre a célra fejlesztett tárcsák használata javasolt. Ezen specifikus tárcsák kiemelt előnye, hogy bár abrazív anyagok vágására használják őket, mégis meglehetősen hosszú az élettartamuk.

A nagyon kemény anyagok vágásának művelete szintén egy erre a célra külön kialakított tárcsa típus használatát indokolja. Ez a tárcsa egyébként alkalmazható még általános építőipari és abrazív anyagok kapcsán is, ugyanakkor ezek már érezhetően lerövidítik az élettartamát.

 

A gyémánttárcsa élezése

Az univerzális gyémánt vágótárcsák szegmenseit a különböző anyagok vágásához alakították ki, így használat közben, anyagváltások alkalmával bizonyos anyagok esetén maga a tárcsa élezése meg is történik. Külön érdemes odafigyelni rá, hogy ezeknél a vegyes felhasználásra javasolt tárcsáknál hosszabb időtartamon át ne csak egyfajta anyag vágása történjen így növelhető élettartama ill. hatékonysága is. Bizonyos idő elteltét követően nagyságrendekkel romlik ugyanis a vágási teljesítmény, ilyenkor mindenképp meg kell élezni az eszközt, ehhez különböző gyémántárcsa élezőköveket tudunk használni.

Az élezés puhább, koptató anyagban véghezvitt vágással is megoldható. Erre ideális lehet a puha homokkő, samott, téglafuga, vakolat, de leginkább a korundszemcsés köszörűkőcek élezőkövek felelnek meg a célnak.

Könnyen megeshet tehát az, hogy élezésre lesz szükség az egyes anyagok közti váltásnál. Emellett az is előfordulhat, hogy egy új tárcsával nem működik kellőképpen a vágás, viszont az eszköz az élezést követően már az elvárt teljesítményt lesz képes nyújtani.

 

 

Egyéb áruházainkban kapható gyémántszerszámok