Akciók-Hírek!

Terasz burkolása házilag

2020.01.04 07:36

Javában benne vagyunk már a tavaszban, sőt, néhány hét múlva a nyár is be fog köszönteni. Ilyenkor egyre hosszabbak a nappalok, és bizony az időjárás gyakran azt is lehetővé teszi, hogy minél tovább maradjunk kint a levegőn. Ilyenkor esik csak igazán jól egy-egy kellemes este a házilag vagy szakember által tökéletesen burkolt teraszon vagy az erkélyen.

Hogyan burkoljuk a teraszunkat házilag?

Természetesen ezeken az estéken egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezet vesz minket körül. A hangulatunkra igencsak rá tudja nyomni a bélyegét egy rossz állapotú, repedező és idejétmúlt kinézetű terasz, míg egy frissen felújított vagy burkolt közegben már jó eséllyel mi is kellemesebben fogjuk érezni magunkat.

Joggal adódhat a kérdés, hogy milyen módon tudjuk ezt az igényes környezetet megteremteni magunknak? Rövid bejegyzésünkben azt fogjuk részletezni, hogy miként burkoljuk a teraszunkat vagy erkélyünket házilag.

 

Válasszunk a munkához minőségi alapanyagokat

Alapszabály, hogy tartós és időtálló végeredményt akkor fogunk tudni elérni, hogyha ehhez beszerezzük a szükséges anyagokat, amik lehetőség szerint jó minőséget képviselnek.

Az első lépés a felület tökéletes előkészítése. A laza részeket el kell távolítani, ha szükséges akkor ne spóroljuk ki a megfelelő alapozást és a szükséges vízszigetelést sem.

Mivel alapvetően kültéri munkáról beszélünk, már a járólapok illesztése kapcsán is fontos, hogy ehhez mindenképpen magas minőségű, flexibilis és fagyálló csemperagasztót válasszunk. Lehet, hogy ez első ránézésre magasabb anyagi ráfordítást igényel majd, de az évek során ez a befektetett pénz visszahozza az árát.

Ugyanez az elv lebegjen a szemeink előtt a fugázóanyag megválasztásánál is. Ha drágább anyagot választunk, jó eséllyel tartósabbat is kapunk. Kültéren mindenképpen a megfelelő anyagokat használjuk, hogy tartós és szép eredményt tudjunk elérni. Csakúgy, mint a csemperagasztók kapcsán, a kimagasló minőségű fugázó anyagok fagyállók, nagyszerűen alkalmasak kültéren és beltéren egyaránt, illetve nagy mechanikai és hőterhelésű felületeknél is.

Szerszámok terén szükségünk lesz majd sarokcsiszolóra, csempevágóra, kőműves kanálra, fogazott glettvasra, vízmértékre, vonalzóra és ceruzára, fugaanyag behúzó gumira, mosószivacsra, műanyag vödörre és fugakeresztekre.

Nagy méretű lapok esetén ne a lapszintező rendszeren akarjunk spórolni, mert ennek segítségével garantálható a tökéletes eredmény.

Hogyan fugázzunk?

Mielőtt munkához látunk, mindenképp érdemes meggyőződnünk arról, hogy a fugázni kívánt felület egyáltalán megkötött-e, mert a fugahézagnak száraznak, portól, zsírtól és szennyeződésektől egyaránt mentesnek kell lennie.

Első lépésként a fugaport szükséges vízzel csomómentesre keverni. Az így kapott masszát kell aztán egy gumis simítóval a fugahézagokba betölteni, mégpedig a fuga-négyzethálóra átlós irányban. A fugázóanyag elegendő meghúzása és tömítése után, magát a burkolatot először egyenletesen elmossuk, majd a következő lépésben szép tisztára mossuk tiszta vízzel, ezt követően pedig egy nedvszívó ruhával szárazra törölnünk.

 

A terasz burkolása házilag

Első lépésként a bekevert csemperagasztót egy fogazott glettvassal szép egyenletesen vigyük fel a felületre, hogy a lerakott lap majd tökéletesen sík legyen. Jöhetnek a lapok, illesszük őket a helyükre. Figyeljünk rá hogy a lapok alatt szinte ne maradjon levegő.

Ha tökéletes eredményt szeretnénk mindenképpen használjunk fugakeresztet és valamilyen lapszintező rendszert.

Ajánlott burkolatszintező rendszerek:

A lapok lerakása után vízmértékkel győződjünk meg a vízszintes sík felületről. Ha kell, ekkor még tudunk javítani. A letett lapok sarkaihoz tegyünk egy-egy fugakeresztet, hogy a lapok semmi esetre se mozduljanak el száradás előtt, illetve a fugák szélessége is precíz, pontos maradjon.

A terasz legnehezebb része a korlát, illetve a csövek környéke. Ezeknél a helyeknél pontosan rajzoljuk körbe a vágás helyét, és aztán gyémánt körkivágó és lyukfúró, ill gyémánttárcsa segítségével alakítsuk ki a lapokat. Ne siessünk, inkább mérjünk le mindent kétszer is. Itt sokkal inkább a türelem és a precizitás kell, hogy domináljon.